The Botanical Guppy, Våra grönsaker

Växter som inte gillar varandra

Nu är det snart dags att plantera ut plantorna i en odlingsbädd och friså på friland! MEN… när jag glad i hågen skulle börja skissa på placeringen i odlingsbädden så upptäckte att planera en köksträdgård har många likheter med att göra en bordsplacering inför en stor middagsbjudning. Familjen baljväxter gillar inte familjen lök och nästan ingen gillar den stackars fänkålen…! 🙁

Det finns många olika åsikter om samplantering men i korthet går det ut på att växter som samplanteras antingen kan tjäna på det genom att rötter och blad har olika växtsätt som passar med varandra och inte konkurrerar ut varandra. Forskning visar att plantor kan ha utbyte av varandra genom kvävefixering, fosfor- och kaliumupptag (de ämnen plantor behöver mest för att växa) och att de kan även hålla skadedjur borta från sina närmsta grannar. Att växter lever i symbios är ju egentligen inte så konstigt, 95% av alla växter samarbetar med svampar (mykhorriza) för att få kväve och mineraler genom rötterna. Växtens rötter möts då av svamphyfer där hyferna får kolhydrater (socker) av växten och växten får kväve och mineraler. Det är alltså inte växterna i sig som fixerar kvävet utan de kvävefixerande svamparna. Typiska kvävefixerande grönsaker är ärtväxter som nästan alla grönsaker gillar att bli planterade bredvid…! Sjukt poppis på festen helt enkelt! Lök och dill är också väldigt förtjusta i varandra.

Listan kan göras hur lång som helst men jag har försökt välja ut några av de bästa och sämsta kombinationerna:

Tomat.  GILLAR salladslök, basilika och GILLAR INTE Potatis, kål, dill, fänkål.

Kål.  GILLAR bönor, ärtor, dill, gurka, mangold, lök, selleri och spenat och GILLAR INTE jordgubbe, potatis, purjolök, vitlök.

Sallat.  (heter sallad på tallriken) GILLAR morot och gurka och GILLAR INTE fänkål, persilja och selleri.

Lök. GILLAR dill, endivesallat, gurka, jordgubbar, kålväxter, sallat och GILLAR INTE buskbönor, stångbönor.

Dill.  GILLAR gräslök, gurka, kålväxter, lök, morötter, persilja, rödbeta, sparris, sallat, kål, salladslök och GILLAR INTE morot, tomater, chili.

Jordgubbar. GILLAR bönor, gurkört, lök, purjo, rosenkrage, rädisor, rättika, spenat, vitlök, ärtor, och GILLAR INTE kålväxter, tomater.

Jordärtskocka. GILLAR gurka och GILLAR INTE potatis.

Purjolök. GILLAR jordgubbar, sallat, selleri, svartrot, tomater och GILLAR INTE buskbönor, kålväxter, stångbönor.

Nässlor. GILLAR tomater.

Squash. GILLAR bönor, ärtor, gurkört och GILLAR INTE potatis, kryddväxter, tomat.

Buskbönor. GILLAR gurka, jordgubbar, kryddväxter, kålväxter, mangold, potatis, rabarber, rädisa, rättika, rödbeta, sallat, selleri, spenat, tomater och GILLAR INTE fänkål, lök, purjolök, vitlök och ärtor.

Gurka. GILLAR bönor, dill, fänkål, jordärtskockor, kålväxter, lök, majs, rödbetor, selleri, vitlök, ärtor och GILLAR INTE kryddväxter, potatis, rädisor, rättika, tomater.

Potatis. GILLAR bondbönor, buskbönor, solros, spenat och GILLAR INTE gurka, jordärtskocka, krusbär, kålväxter, selleri, tomater.

Spenat. GILLAR hallon, jordgubbar, kålväxter, potatis, rabarber, rädisor, rättika, stångbönor, tomater och GILLAR INTE rödbetor.

Ovanpå detta så tillkommer ju även skönhetsaspekten! Vilka plantor är SNYGGA ihop…? Ytligt, jag vet men viktigt för mig. Ok, jag kanske måste börja med vad som överlever först. Lovar att återkomma i ämnet! 🙂