Köksträdgården, The Botanical Guppy

En Finlandsfärja i trädgården

Oavsett om du bygger en överlevnadsträdgård på ditt landställe (som Lode) för att överleva en värld i kris eller om du bara känner ren odlarglädje spritta i din kropp så behöver du småningom en plats utomhus för dina plantor. Fördelarna med att plantera i odlingsbäddar/pallkragar är att jorden värms upp snabbare när den kommer ovan mark och att plantorna får ett visst skydd från skadedjur. Det skapas ett mikroklimat helt enkelt! Här är några saker har jag funderat lite extra på inför bygget…


Layout

Vår grusbelagda yta är ca 5 x 8 meter stor. Jag skissade ut säkert 5-6 olika alternativ på layouten av pallkragarna fördelat på ytan innan vi var nöjda, allt från att pallkragarna stod på rad som soldater, till att plutta ut dem som yogamattor på ett Retreat… Till slut landade vi i en vinkel-lösning som ser ut som 2 stora L vända mot varandra så att det bildas en öppen yta i mitten. Det vi föll för var att det skapades som ett inre rum, där vi ska ha ett stort planteringsbord som blir själva hjärta i köksträdgården. Där kan man plantera om växter, titta på plantor etc. Kanske till och med laga mat? Eftersom hela projektet har växt (det är ärligt talat mitt ha-begär efter snittblommor som orsakat det) så var jag även tvungen att rita in 2 lite lägre odlingsytor på gräsmattan bredvid gruset. Där vill jag ställa en mysig sittgrupp där vi kan vila och beundra vårt arbete med ett svalt glas rosé när solen börjar sänka sig i slutet på dagen… Eller i regn under ett läckande parasoll men med en rykande kaffekask i handen istället, det går också bra (ja, jag omfamnar min inre tant här som kanske märks)…!


Volym

Jag ville att de två L-formade odlingsytorna på gruset skulle vara lite högre än vad pallkragar normalt är, mest för att jag inte vill få ont ryggen när jag arbetar i trädgården. Jag ville även ha en bredare yta att odla på än pallkragens standardmått på 80 x 120 cm för att jag vill kunna odla klättrande växter i mitten av ytan men ändå kunna sätta plantor på sidorna, så de L-formade odlingslådorna på den grusade ytan är 140 cm breda och 70 cm höga. Längd ca 300 cm. De lägre odlingslådorna på gräset är 50 cm höga, 280 cm långa och 120 cm breda.


Material

Ok… när jag först började kolla runt så började jag drömma om murade odlingsbäddar (typ lecablock som putsas ljusa), det är SÅ snyggt mot grus! Och fint med den lite tjockare kanten som kan användas som avställningsyta. Men med lite eftertanke insåg jag att man kan ju bara ha putsade murar i lägre odlingsbäddar för annars blir det som en jättestor Finlandsfärja som står där i trädgården…! Då började jag kika på trä. Det finns många alternativ förutom impregnerat trä som inte rekommenderas att odla grönsaker i. Det finns värmebehandlat trä typ Thermowood eller lärkträ, det är lite dyrare men det håller längre…! Annars kan man ta vanligt trä och måla utvändigt med ekologisk vattenbaserad lasyr, järnvitrol, slamfärg eller vanlig färg. Vi valde till slut normaltjockt ohyvlat trä som ska målas i en varmgrå färg. De lägre odlingsbäddarna på gräsmattan ska också byggas i ohyvlat trä, gråmålas och senare ev kläs in i flätad grå pil, vilket är SÅ snyggt… Insidan av lådorna klär vi med Platonmattor för att skydda träet mot fukt och i botten lägger vi markduk men man kan lägga vanlig kartong eller tidningar där också för att hindra ogräs och gräs att växa in i lådan. Om odlingslådan är placerad på gräs bör det vändas upp och ner under ytan. Det kan även vara klokt att lägga stenar under konstruktionen om den ligger direkt mot marken så det skapas lite cirkulation.


Fyllning

Botten av våra lite högre odlingslådor kommer vi först fylla med stenar och fyllnadsmassor för att komma upp i höjd. Sedan kommer vi lägga i löv, trädgrenar och andra växtrester. Vi kommer även lägga både hästgödsel och kogödsel i botten av våra odlingslådor (vi ska testa olika på olika ställen för att se om det blir skillnad) och den ska helst vara brunnen eftersom obrunnen gödsel kräver kväve i förmultningsprocessen och det är ju exakt det som våra plantor också behöver… Nu fick bara tag på obrunnen gödsel så jag tänker ösa på med kväverikt nässelvatten och kissvatten istället (det är så mycket kiss och bajs och ben i trädgård, återkommer till detta ämne vid senare tillfälle). Förutom gödsel så kommer vi köpa naturgödslad grönsaksjord och inte snåla med kvalitén, för det är verkligen skillnad på jord och jord…!

En sak att tänka på om du har begränsat med utrymme är att jorddjupet bör vara minst 40 cm om du ska odla t ex morötter, ska du odla sallat kan jorddjupet vara grundare. Och har du en pallkrage på en balkong eller liknande så bör du spika eller häfta fast markduk några centimeter upp på innerväggarna från botten sett, så att det inte rinner ut jord över hela golvet sedan när du vattnar…

Det var det, och kan ju hända att jag kommer ut på andra sidan detta projekt och tycka helt annorlunda, time will tell…! Lycka till med DITT odlingsbygge nu!