Gödsel, Köksträdgården, The Botanical Guppy

Recept på nässelvatten som inte luktar

Nässlan är en superväxt på fler än ett sätt. Förutom att den är otroligt rik på vitamin A och C, magnesium, kalcium, järn  samt klorofyll (du har väl inte missat Food Pharmacy´s nässelsmoothie…?) så kan du även använda den till att göra gödselvatten av, även kallat nässelvatten! Tyvärr luktar nässelvatten otroligt illa, vilket är problematiskt om du bo i villa, radhus eller i lägenhet och samtidigt vill ha ett socialt liv…! Tack och lov fick vi ett supertips av trädgårdsmästare Angelica på Rosendals Trädgård på hur man gör nässelvatten som inte luktar så nu kan våra kompisar komma förbi igen… 😉

Efter att du har anlagt och grundgödslat jorden i din köksträdgården så behöver du stödgödsla med mer näring efter ungefär 3 veckor, framför allt om du odlar vissa grönsaker som vill ha mer näring. De grönsaker som gillar lite extra näring är purjolök, aubergine, kronärtskocka, tomat, paprika, kål och rotselleri , jag odlar alla dessa grönsaker förutom rotselleri (jag fick inte plats helt enkelt…). Så hur gör man då för att slippa lägga tid på att åka fram och tillbaka till butiken i tid och tid och dessutom inte bli ruinerad på kuppen, man behöver ju ganska mycket…? Jo, antingen använder du kissvatten (även kallat gullvatten) eller så gör du nässelvatten. Eller kombinera både och. Men om du av någon anledning känner dig obekväm med kissvatten så är supergödselt nässelvatten en fantastisk näringskälla! Problemet är att nässelvatten luktar RIKTIGT illa under nedbrytningsprocessen, vilket är tråkigt om man är socialt lagd och gillar att få besök av vänner, familj och grannar ibland(vill du INTE få spontanbesök av grannarna så kan du ställa fram en traditionell hink med nässelvatten bara).

När vi träffade trädgårdsmästare Angelica på Rosendals Trädgård så visade hon oss ett supertips för att göra så att nässelvattnet INTE luktar! Vilket är toppen om du bor lite mindre i lägenhet, radhus eller villa…! 😁 Så hur gör man då för att tillverka supergödslet nässelvatten och fortfarande ha ett socialt liv? 

Du behöver:  
– en akvariepump med slang och ett luftmunstycke (köpes på närmsta Zoo-butik, ca pris 249 kr)
– en hink (vi hittade en gammal)
– vatten
– nässlor (vi har nässlor i ett dike utanför)

Gör så här:
Klipp ner nässlor i en hink med vatten. Koppla in en liten akvariepump med slang och luftmunstycke (som jag gör i filmen) och låt stå 1 till 2 veckor. Sila bort växtdelarna och späd 1 del nässelvatten med 9 delar vatten. Färdigt!  
Obs! Vattna helst på jorden och inte växterna… 🌱💚