Köksträdgården, The Botanical Guppy, Våra grönsaker

Hjärt- och lungräddning av en kronärtskocka (eller konsten att omskola plantor)

Det finns ju ett uttryck, små barn – små problem, stora barn– stora problem och lite så känner jag med mina plantor. Men när mina plantor blev tonåringar började problemen dyka upp…! Tack och lov finns det duktiga trädgårdsmänniskor där ute som man kan fråga om råd!

När de första hjärtbladen kikade upp ur jorden så var det bara att fortsätta se till att jorden var lagom fuktig, vattna på brickan så att deras rötter sökte sig nedåt och se till att det var en lagom temperatur i rummet, helst 20 +. Inga problem. Eventuellt att någon planta så småningom behövde stöd. Efter några veckor fick de en skvätt växtnäring i vattnet och jag började plantera om de plantor vars rötterna började sticka ut. De större plantorna placerad jag i ett svalare hus för att rötterna skulle utvecklas bättre snarare än bladen, ungdomsgården kallar jag det (det finns ett litet gym där passande nog…).

Men när de blev tonåringar började problemen dyka upp. Mjöldagg (botades med bikarbonatblandning i en vattenflaska). Krulliga blad (övervattning). Och så till sist så lade sig en av mina älskade kronärtskocksplantor ner över kanten på krukan som en dramaqueen…

Tack och lov finns det duktiga trädgårdsmänniskor där ute som man kan fråga om råd! Jag åkte ut och träffade trädgårdsmästaren Angelica på Rosendals Trädgård i Stockholm för att prata mer om varför min planta blivit hängig. Det visade sig att jag troligtvis har övervattnat den (som sagt, jag är en notorisk övervattnare) och jag behöver ge den en mindre kruka igen dvs backa den lite i utvecklingen. Om man övervattnar eller ger en för stor kruka till sina plantor blir jorden helt enkelt för tung av vattnet och kväver rötterna. Krukan ska inte kännas för tung, ett tips är att försiktigt vända på plantan, ta bort krukan och titta på rötterna. Håller de ihop jordklumpen så är det dags för omskolning men om jord trillar från rötterna kan man vänta lite till…

Stort tack till Rosendals Trädgård och  Angelica Lindberg, nu har min planta fått en en mindre kruka och får hänga med bebisplantorna ett tag till…!