Köksträdgården, The Botanical Guppy, Våra grönsaker

Att så ett frö

Att så ett frö är väl inte så svårt? Nej, inte alls men några saker är bra att tänka på…

Du behöver köpa, låna eller få följande:
• Fröer (dubbelkolla månad för sådd på baksidan av paketet)
• Såjord (små plantor har extra känsliga rötter och kan får en chock av för näringsrik jord. Såjorden ska dessutom innehålla fin sand så den blir mer lucker och inte dränker de känsliga rötterna…) ch så småningom lätt gödslad jord.
• Pluggbrätten eller sålådor och så småningom små krukor.
• Plastpåsar eller drivhuslock.
• En bricka med höga kanter (om du inte har ett drivhus).

Gör så här:
Fyll botten av dina pluggbrätten eller sålådor med ca 4 cm såjord och tryck till den lätt. Jag brukar vattna jorden försiktigt innan jag sår fröet. Läs på fröpåsens baksida vilket djup fröet ska planteras på och om du ska så ett eller flera frön i samma plugg (t ex grönkål gillar sällskap och att planteras 2 och 2). När du täckt fröet med jord (OBS, vissa fröer ska man inte täcka alls utan de aktiveras av ljus sk ljusgroende frön) så vattnar du superförsiktigt en liten skvätt igen och placerar pluggbrättet på en bricka eller i ett drivhus, täck gärna botten med ett tunt lager vatten. Täck sådden med en plastpåse (gör några lufthål i varje påse för syre) eller ett lock om du har ett drivhus och placera sådden ljust men inte i direkt solljus. Jorden ska hållas fuktig och temperaturen jämn och om det blir imma i plastpåsen/drivhuset kan du lufta då och då. Kom ihåg att märka sådden med namn så du inte glömmer bort vad du odlat!

När plantorna börjar spira
När fröna grott och plantorna börjat utveckla de första hjärtbladen och efter det karaktärsbladen, kan man ta bort locket eller plastpåsen. Ungefär nu ska man ställa odlingen lite svalare men fortfarande ljust för att plantorna ska utveckla sina rotsystem och bli knubbiga istället för rangliga.

Omskolning
När plantorna utvecklat några fler karaktärsblad och man ser rötterna sticka ut i botten av pluggbrättet eller sålådan så börjar det dags för omskolning till en större kruka i en lätt gödslad jord. Efter 2-3 veckor i den nya plantan kan man tillsätta gödsel i vattnet men tänk på att hellre gödsla lite och ofta än för starkt…! Plantor som växer mycket kan behöva omskolas en andra gång. Om du ska sätta ut plantorna är fri bra att avhärda dem 7-10 dagar innan dvs, sätta ut dem en stund under dagen men inte i direkt solljus utan i skugga, du kan även täcka dem med skuggväv som fungerar lite som solskyddsfaktor. Plantera ut dem först när risken för nattfrost är över…

Lycka till med din odling!