Köksträdgården, The Botanical Guppy, Våra grönsaker

Att anlägga en köksträdgård

Här är några saker som kan vara bra att funder på innan du börjar odla grönsaker hemma, oavsett storlek på dina fysiska odlingsytor och på dina drömmar…

1. Välj din odlingsplats (själv lånar jag en kompis trädgård…)

Hitta en plats utomhus som är så solig som möjligt, helst med sol under hela dagen. Förutom det är det bra om platsen är lite skyddad från blåst men går inte det så får du använda dig av den yta som finns och göra det bästa av platsen, vindskydd kan man alltid sätta upp. Tänk på att fönster kan reflektera solen och bränna de små plantorna om du inte kan skydda dem och att du måste ha tillgång till vatten så du enkelt kan vattna!

2. Planera dina odlingsytor

Hur stor plats att odla har du? Mät upp ytan! Upphöjda odlingsbäddar är generellt att föredra eftersom jorden blir uppvärmd, du får bra dränering (avrinning) och du får en bättre arbetsställning och slipper ryggskott (Obs, ej ett trädgårdsskämt… ). Om du inte har jord under din odlingsbädd för att du t ex odlar på en balkong eller liknande, så behöver odlingsbädden kunna fylla minst 50 cm i höjd, framförallt om du vill odla t ex morötter, sallad däremot behöver inte ha samma jorddjup. Tänk även på att ha bra avstånd mellan odlingsbäddarna så du kan transportera jord, vatten, dig själv etc.

3. Välj vilka växter och grönsaker du ska odla

Utgå från vilka grönsaker du äter och vilka du önskar att du åt mer av…! Kanske kan du odla grönsaker som är mer näringsrika, ovanliga eller har andra egenskaper än de du kan köpa i affären?  Eller så kan du odla grönsaker dom till och med inte går att köpa alls? Funder på om du även vill odla blommor att göra fina buketter av, PLUS att du för en vackrare köksträdgård!

4. Skissa ut dina tänkta plantor på din planritning

Nu är det är dags att börja räkna! Olika plantor har olika odlingsavstånd (det står på fröpåsen) och vissa växter trivs inte bredvid varandra (it´s complicated, jag återkommer om detta i ett annat inlägg…) så skissa ut antalet plantor fördelat på dina odlingsytor. Det här förutsätter naturligtvis att alla dina frön växer upp till ståtliga plantor men var optimistisk! I värsta fall får du köpa färdiga plantor på din lokala Handelsträdgård istället… Det kan även vara bra att funder app de olika växternas behov, vissa plantor vill ha mullig, fuktig och näringsrik jord, andra lite magra jord, kanske du kan dela upp odlingsbäddarna?

Och är du värsta smartingen så kan du även räkna ut och pussla ihop växtföljden inför nästa odlingssäsong dvs se till att du inte planterar samma grödor på samma plats år efter år, utan att du roterar deras placering för att inte drabbas av jordtrötthet (ja, det är ett ord). Grönsaksgrupperna baljväxter (ärtor, bönor ), potatis (alla sorter plus jordärtsskocka, bondböna, sallat och rädisa) rotfrukter (morot, rödbeta, palsternacka, lök plus sallat, mangold, spenat, dill, persilja) och kålväxter (kål, broccoli, blomkål plus gurka, squash, pumpa, purjolök, vitlök, selleri) bör roteras i den ordningen för bäst tillförsel av näring och kväve i jorden. Spara din odlingsplan så du har koll inför nästa års plantering!

Jag kanske gör det nästa år…

5. Köp frön!

Tjoho, äntligen! Det finns ju så många sorter av alla grönsaker! Vilken sorts sparris ska jag odla? Vilka unika smakegenskaper har den? Är den ekologisk eller till och med ett kulturarv…? Jämför mellan olika leverantörer, läs på odlingsforum och i trädgårdstidningar tills du hittar den sort DU känner passar dig bäst!

6. Gör ett såschema

För att inte så för sent ELLER för tidigt är det bra att göra ett schema med kolumner för frösort,  tid för (för)sådd, omskolning (x 2 gr ibland) och utplantering… Gör plats för betygsättning också, kanske du har hittat en favorit som du vill odla nästa år också…?

Game on, lycka till nu med era odlingsplaner! 😉